Saas-Fee

Algemene info:

Aantal inwoners: 1714
Hoogte: 1800 m
Oppervlakte: 42 km2
Coördinaten:
46º06'N 7º56'O
Taal: Zwitsers duits
Hoogste berg: Dom 4545 m
Lengte pisten: 145

Zonnige dagen:
meer dan 80%
!
Autovrij

Route en reis

Mischabel zonsopgang

Saas-Fee ligt op 1800 m hoogte aan de voet van 13 vierduizender, waaronder de Mischabelketen met de Dom. Dit is met zijn 4545 m de hoogste berg van Zwitserland, die in z'n geheel op Zwitserse bodem staat. Samen met de dorpen Saas-Grund, Saas-Balen en Saas-Almagell liggen deze vier Saas-dorpen in het Saastal, een zijdal van het Rhônedal. Door dit Saas-dal stroomt de Saaser-Vispa. Bij Stalden (730 m) komen de Saaser Vispa en de Matter Vispa (uit Zermatt) samen om bij Visp in de Rhône verder te stromen. Geografisch gezien begint daar het Saasdal. Het echte Saaser landschap begint echter veel hoger, op 1409 m bij de Martiswaldbrücke. Daar zit de naam "Saas" dan ook in de namen van de gemeenten verwerkt: Saas-Balen, Saas-Grund, Saas-Almagell en Saas-Fee. De bewoners van deze gemeenten heten Saasini.

Saas-Fee ligt in Kanton Wallis, in het zuiden van Zwitserland tegen de Italiaanse grens. Het plaatsje is zowel per openbaar vervoer als met eigen vervoer bereikbaar. Saas-Fee zelf is autovrij. Aan het begin van het dorp is een parkeergarage en grote parkeerplaats met ongeveer 3000 plaatsen. Van daaruit rijd je verder met een van de vele electro wagens of je gaat gewoon te voet. De garage ligt midden in Saas-Fee en de meeste hotels en appartementen liggen op hooguit 10 minuten lopen vanaf de parkeergelegenheid. De beste manier van onthaasten, maar voor degeen die dat niet wil zijn er voldoende mogelijkheden om je te verplaatsen.

Ondanks dat het een hooggebergte is en je de uitgebreide gletsjerwereld overal ziet, is het klimaat door de zuidelijke ligging van het Saastal aangenaam. De hoge bergketens die het dal omsluiten, vormen een perfecte afscherming voor wolken en wind. Dat het dal veel warmer is dan vergelijkbare dalen, blijkt uit de hoogte waarop de Lariks nog groeit. Nergens in Europa zijn ze zo hoog te vinden en hun prachtige herfstkleuren maken van het najaar een feest. Daarom wordt Saas-Fee dan ook een steeds geliefder oord in de herfst, voor zowel de wandelaar alsook voor de skiër.

Het zomerskigebied van Saas-Fee is geliefd bij bekende skiërs. De pisten zijn uitdagend en gevarieerd. Hier kom je dan ook veel bekende nationale en internationale teams tegen en je moet niet raar opkijken als je ineens naast een bekende skiër als bijvoorbeeld Bode Miller of Lara Gut staat.
Het freestyle park op 3500 m hoogte is uniek. Hier wordt in de zomer op topniveau gestunt.

Het dorp houdt zich actief bezig met milieu en duurzaamheid.

Het zomerskigebied
Naast het wintersportgebied is het zomerskigebied van Saas-Fee zeer geliefd bij bekende skiërs. De pisten zijn uitdagend en gevarieerd. Hier kom je dan ook veel bekende nationale en internationale teams tegen en je moet niet raar opkijken als je ineens naast een bekende skiër als bijvoorbeeld Bode Miller of Lara Gut staat.

2014 - Nieuwe route Britanniahütte-Mattmark:
- alleen in de zomer open
- van Mattmark tot Schwarzbergchopf is het een wandelroute, daarna pittiger omdat je over de gletsjer loopt
- het pad is middels bordjes aangegeven
- geen gevaar voor gletsjerspleten, wel moet je soms over gletsjerbeekjes lopen
- bergschoenen absoluut nodig
- geen touwen of klimijzers nodig
- al is het geen beginnersroute, toch is de route zonder gids te lopen
- voor kinderen onder 12 jaar is de route waarschijnlijk te lang en moeilijk, al is het afhankelijk van ervaring

route Mattmark

 

Onroerend goed


Onroerend goed

Chalet ECKSTEIN: Riante woning naast “Vogelweid”, huis van Carl Zuckmayer....


Onroerend goed

Exclusieve koopwoningen op zonnige toplocatie in Saas-Fee.

 

Activiteiten in Saas-Fee


Wandelen in een prachtige ...

Saas-Fee beschikt over heel veel wandelroutes. Van gemakkelijk tot spectaculair...


Wintersport, altijd ...

Voor de wintersporter valt er genoeg te beleven. Je kan er geweldig skiën op de...