Duurzaamheid

Als wij ons actief bezig houden met bescherming van het milieu om ons heen, zorgen wij goed voor de "Parel van de Alpen".  De basis voor een milieu- en kwaliteitsbewust dorp werd in 1951 gelegd, toen de gemeente besloot dat het dorp autovrij zou blijven. Op dit moment kijken we constant om ons heen wat er op milieugebied gebeurt en duurzaamheid staat hoog in ons vaandel. Wij willen dat onze huidige generatie ervoor zorgt dat ook toekomstige generaties niet beknot worden in hun mogelijkheden. Daaromtrent heeft Saas-Fee de laatste jaren met verschillende projecten en ideeën het voortouw genomen met betrekking tot ecologische en duurzame ontwikkelingen. Een paar voorbeelden:

Allianz in den Alpen 1996
Als pilotgemeente nam Saas-Fee het project "Allianz in den Alpen" op zich. Dat is een netwerk van bijna 150 gemeenten in de Alpen, die een duurzame toekomst voor de Alpen willen. Allianz in den Alpen 1996

Mobiliy
Niet alleen op nationaal en internatonaal niveau wordt over duurzaamheid gepraat, ook binnen dorpen worden passende maatregelen getroffen. Zo heeft Saas-Fee sinds 1 juli 2008 een Mobility punt. Daar worden Gasten en inwonenden een economische en ecologische vervoersmogelijkheid aangeboden. Mobiliy

Energiestadt
In juni 2002 werd Saas-Fee tot "Energiestad" uitgeroepen. Dit ben je, als je als gemeente meer dan gemiddelde moeite doet om energie- en verkeersmaatregelen te nemen die goed zijn voor het milieu. Daarbij ook de verplichting dit in de toekomst door te voeren. Energiestadt

Q-Club
Vele bedrijven, waaronder hotels, vakantiewoningen en restaurants, hebben intussen een extra waardering gekregen van het Zwitserse Toerisme. Dit is een lidmaatschap met eigen icoon, herkenbaar aan "Qualitäts-Club", waarmee bedrijven gestimuleerd tot leveren van extra kwaliteit.

Autovrij: een GAST-oord
Dit wil zeggen dat ook uw auto hier vakantie heeft. Het draagt bij tot een stressloze vakantie met frisse lucht en een behouden authentiek dorpskarakter. Een jaar of 10 geleden hebben een aantal gemeenten in Zwitserland zich aaneengesloten tot een groep die zich GAST (Gemeinschaft autofreier Schweizer Tourismusorte) noemt. Ook dit is voortgekomen uit een behoefte om beter met het milieu om te gaan.

Valais Excellence
In december 2004 kreeg Saas-Fee de vermelding Valais Excellence. Enerzijds een kwaliteitswaardering, anderzijds een internationaal erkende ISO-norm op het gebied van milieu en veiligheid.

Afvalverzorging
In 1994 heeft Saas-Fee als eerste toeristenplaats van Zwitserland belasting op vuilniszakken ingevoerd. Men moet het huisvuil scheiden en gebruik maken van officiële vuilniszakken. Hierover zal uw verhuurder informatie verstrekken. De zakken kan men in speciale huisjes achterlaten. Op die huisjes staat "Kehrricht".

Wintersportdiamant
De Nederlandse Skivereniging heeft in 2002 de eerste keer een wedstrijd uitgeschreven, wie de meest duurzame wintersportbestemming in de Alpen is. Er werden 10 bestemmingen uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland genomineerd. In september 2003 mocht Saas-Fee de eerste wintersportdiamant in Amsterdam in ontvangst nemen.

Dorpsbeeld en planologie
Saas-Fee heeft de strengste bouwverordeningen van Zwitserland. Zo moeten alle bouwwerken voorzien zijn van een stenen dak en de gevels voor minimaal 1/3 uit hout bestaan. Met deze maatregel kan men de typische Walliser bouwstijl in stand houden. De verkoop van woningen werd sterk ingeperkt. Daardoor heeft het dorp, in tegenstelling tot andere bestemmingen, zijn traditionele en dorpse karakter behouden.